hem

glashistorik

webbshoppen

                         
                              

Glashistorik    

Det äldsta Glas föremål vi känner till, är GLASPÄRLOR
 

Vikingapärlor (reproduktion) 
   

Denna glaspärla funnen i Skåne, är en Vikinga pärla från ca 950-talet.
Tvåfärgat  mosaikmönster, gul-blå med bl. a. röd decoration ( chequer pattern bead)

Man har i alla tider och kulturer tyckt om att smycka sig. Man har använt sig av pärlor från många olika material, i olika former och färger, för olika ändamål. De första pärlorna blev  gjorda av djurtänder, snäckskal eller olika benbitar. Från början hade pärlorna förutom sitt skönhetsvärde troligen en mera viktig funktion som amulett. De äldsta pärlorna är mer än 30 000 år gamla.

Glaspärlemakarna var dom första att arbeta med glas. De äldsta verkstadsfynd för bearbetning av glas är funnet i Egypten, ca 1500 år före vår tid. Den första beskrivning på glastillverkning är daterad till 1400 år före vår tideräkning.

Den äldsta glaspärla man har funnit blev tillverkad 2 600 år före våran tideräkning. Den blev funnen vid en utgrävning i Nippur, Mesopotamien i det östliga Medelhavsområdet. I alla tider till och från, har glaspärlor stått högt i kurs som betalningsmedel, skyddande amuletter eller som status symbol. Från början var de exklusivaste glaspärlorna  statussymboler för de kungliga  

Under romartiden stod mosaik eller den såkallade millefiori (tusen blommor) pärlan högst i kurs, med sin komplexa design. Under denna tid blev man född in i yrket. Detta var så hemligt, att det var nästan helt omöjligt för utomstående att få ta del av kunskapen om glaspärle tillverkning. Hur våra egna vikingar tillskansade sig kunskapen i detta fantastiska konsthantverk, får vara en anan historia.

Men våra Vikingar blev mycket duktiga glaspärlemakare, dom tillverkade både enfärgade och mönstrade pärlor. Man har vid olika utgrävningar funnit förutom de enfärgade små blå pärlorna, även en del ögon, melon, mosaik och guldfoliepärlor. Dessa typer av glaspärlor har man även funnit i Danmark

I slutet av 1300- talet flyttade det Venizianska glasmonopolet ut sin produktion till ön Murano. Detta gjorde man för att bibehålla glaspärlornas hemlighet, allt för att säkra sin ledande ställning och kunskap beträffande teknik som konstnärlighet. Under denna tid fans det inga böcker att tillgå beträffande denna hemlighetsfulla konstart, som man ansåg att glaspärlor var. Hemligheten bakom glaspärlornas framställning avslöjades när den första boken kom, som skrevs 1612. Det tog sedan 50 år att få boken L´Arte Vetraria (The Art of Glass) översatt till engelska. Tiderna ändrades, det öppnade upp för nya och bättre transportmöjligheter. Det kom nya varor på marknaden. 

Och det var nu som den riktigt stora efterfrågan på de Italienska glaspärlorna kom i gång. Detta var något som både tyskar, holländare och andra européer blev uppmärksammade på. Dom köpte in stora kvantiteter som sedan skeppades vidare över haven till olika kontinenter, för att där bytas mot andra varor.

Dessa varor var bl.a. slavar och guld från Afrika, tobak och socker kom från Amerika. Massproduktionen kom i gång under 1700-talet´s mitt. När exporten av glaspärlor nåde sin kulmen, kunde det bli mer än 4,500 ton/år. Den tidens storsäljare var ”seed and bugle” pärlor. På Muranos museum ”Museo Vetrario”, kan man skåda och läsa mera om öns gamla pärltradition.  

Produktionen av glaspärlor fick en vändning i början av 1920-talet, pga. influenser av konst och konsthantverk. En grundsten för dagens moderna och blivande glaspärlemakare (glaskonstnärer) att hålla fast vid. Då det åter är aktuellt med designade handgjorda glaspärlor för smycke i många olika modesammanhang. En spännande trend som är på väg igenom Europa och upp till oss i Norden. Ett spännande konsthantverk som förmodligen kommer att bli ett stort intresse för designers och olika smycketillverkare. En trend som vi bara har set början på.